De zomervakantie is net voorbij, maar dat betekent niet dat je je volgende vakantie nog niet kunt plannen. En wat is er nou fijner dan een groene vakantie met een elektrische auto! Daarom hier informatie en ervaringen die je kunnen helpen bij het plannen van je (volgende) elektrische roadtrip.

Laden in het buitenland
Voor een vakantie in Nederland zijn de laadpalen overal gemakkelijk te vinden. In het buitenland is dit een ander verhaal, hier is het vinden van een laadpaal niet altijd even vanzelfsprekend. Daarom is het handig om van tevoren de laadfaciliteiten te controleren. Daarnaast heb je tijdens het uitstippelen van je route direct al wat voorpret voor je vakantie!

Voor het vinden van een overzicht van laadpalen in het land waar je heen gaat zijn verschillende websites en apps, zoals de website van oplaadpalen en chargemap. Een andere optie is de app NewMotion. Via deze app kan je heel gemakkelijk filteren op het type connector, laadvermogen en beschikbaarheid. Daarnaast kan je met de laadpassen van NewMotion gemakkelijk laden via de laadpalen die aangegeven worden op de app en website.

Verder kunnen vakantiegangers die in Europa blijven gebruik maken van de website van Tesla. Hier wordt per land aangegeven op welke website of via welke applicatie je hebt beste kunt zien waar laadpalen zijn en hoe je kan laden. En als je ergens een nachtje wilt overnachten, dan kan je gebruik maken van de handige website hotels.com. Via deze website kan je een hotel kiezen met laadfaciliteiten, zo weet je zeker dat je de volgende ochtend weer met een opgeladen auto verder kunt reizen!

Ervaringsdeskundigen aan het woord:
Henk Smit
Ik ga op vakantie en ik neem mee.. mijn Opel Ampera-e

Henk Smit van Driekant, een duurzame en biologische bakkerij met leertrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is met zijn Opel Ampera-e op vakantie geweest naar Denemarken. “Dit vergt wel wat planning”, geeft Henk aan. Vooraf heeft hij er aan gedacht om zijn Ampera-e om te ruilen voor een auto op benzine, maar hij wilde toch het avontuur aan gaan. En dat ging prima!

Vooraf heeft hij zijn huiswerk gedaan en hotels geboekt met laadfaciliteiten of laadfaciliteiten in de buurt. Daarnaast is hij op pad gegaan met twee laadpassen, die van NewMotion en ANWB. “Op internet is gelukkig voldoende informatie te vinden om je elektrische autovakantie goed te kunnen plannen”, vertelt Henk. Het avontuur in Denemarken verliep soepel, er waren veelvuldig laadfaciliteiten aanwezig en deze waren goed aangegeven. Heel handig dus voor de laadtoeristen onder ons!

Op de terugweg naar Duitsland was het nog wel even spannend. “Er stonden langs de snelweg wel snelladers, maar deze werkte niet met mijn laadpassen”, vertelt Henk. Daarop besloot hij om iets langzamer te rijden en van de snelweg af te gaan. Gelukkig stonden daar genoeg laadpalen waar hij even kon laden. “Op zulke momenten realiseer je je dat het in Nederland goed geregeld is met Fastned”, zegt Henk. Op de vraag of hij nogmaals met zijn Opel Ampera-e op een roadtrip zou gaan antwoord hij enthousiast van wel. “De vakantie was niet geheel onbezorgd, maar wat is het prachtig als je terug thuis bent en het is allemaal goed verlopen.”

 

Martijn Oosterhuis
Ik ga op vakantie en ik neem mee.. Mijn Nissan Leaf
Stiching Dorp Stad & Land heeft al een compleet geëlektrificeerd wagenpark en is daarmee een voorbeeld voor andere bedrijven. Een van deze auto’s is van Martijn Oosterhuis, wie vol elektrisch enthousiasme met zijn Nissan Leaf op vakantie geweest naar Zuid-Engeland.

 

“Als je het maar goed voorbereid, dan kom je overal waar je wilt komen. En met behulp van Kyotolease en NewMotion heb ik genoeg kunnen voorbereiden”, vertelt Martijn Oosterhuis. De boot die Martijn genomen heeft naar Engeland, van Stenaline, had twee laadpunten aan boord. Bij check-in gaf Martijn aan dat hij een elektrische auto heeft, waarbij hij toestemming kreeg om in het hoekje van de laadruimte de auto op te laden. Zo kon hij op de boot nog even profiteren van het laadpunt!

 

 

In Engeland waren de laadpalen namelijk dun gezaaid. In de dorpen waren er zelfs helemaal geen openbare laadpalen te vinden. Gelukkig kan je met de laadpas van NewMotion snelladen bij Shell. Daar hebben Martijn en zijn gezin dan ook regelmatig genoten van een kopje koffie en zelfs een heerlijke fish en chips tijdens de lunch. Naast de NewMotion laadpas heeft Martijn ook gebruik gemaakt van verschillende apps om oplaadlocaties te vinden. Het vinden van oplaadlocaties via verschillende apps en websites onderweg kosten wel aardig wat MB’s!

 

“We hebben gemerkt dat het heel spannend is om met minder dan 20% batterij in een onbekende omgeving te rijden”, vertelt Martijn. Daarom geeft hij ook als tip om vaker bij te laden zodat je de dag beter kunt indelen. Daarnaast geeft hij aan dat je door de afhankelijkheid van de oplaadpalen, ook veel bewuster bent van andere vervoersmiddelen. “Voor ons uitje naar Londen hebben we nog bewuster voor de trein gekozen. Los van het dure parkeren in Londen, is de onzekerheid van laadpunten toch nog wel een afweging.” En de trein pakken is nóg duurzamer! Martijn ziet geen reden om een andere auto te huren voor op vakantie, en wij ook niet!

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies bij groene autokeuze:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search