Denk je eraan om dit jaar een huisdier te nemen, of een nieuwe auto aanschaffen? Dit lijkt niet echt in hetzelfde straatje te passen, maar toch kan je het ene met het andere vergelijken. Hoe dan?In de impact op het milieu. Het Zwitserse onderzoeksbureau ESU Services, gespecialiseerd in milieuonderzoek, heeft onderzocht hoeveel impact een huisdier (gemiddeld) heeft op het milieu en voor hoeveel CO2 uitstoot dit zorgt. Dit is vervolgens omgerekend naar dezelfde impact in kilometers van een gemiddelde SUV op fossiele brandstof.

Het is de laatste jaren een trend onder hondenbezitters om de hond een vers stuk vlees te geven in plaats van hondenbrokken. Daar komt bij dat veel Nederlanders hun huisdier overvoeden, maar

liefst 35% van de huisdieren is namelijk te dik ( Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren). Naast het voedsel van onze huisdieren, zijn ook hun uitwerpselen schadelijk voor het milieu.

Want, zo blijkt uit het onderzoek, vervuilt een hond ongeveer net zo veel als een ritje met je SUV van Groningen naar Marrakesh (3.677 km). Een kat staat gelijk aan 1.413 km en een paard aan maar liefst 21.453 km! Bij een paard komen de autoritten voor het vervoer van hooi er namelijk ook nog bij.

Gelukkig is het niet nodig om te kiezen tussen een huisdier of een nieuwe auto als je kiest voor elektrisch! Dat is dan weer een geruststelling. Daarbij zullen dan ook de ritjes voor het vervoer van hooi (en ander voer) veel minder belastend zijn voor het milieu, een win-win situatie dus!

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies bij groene autokeuze:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search